Menu

Bagage: Mått och vikt

Bagage: Mått och vikt

Väska som du tar med på din resa måste följa flygbolagets regler för bagagets mått och vikt. Hur stort incheckat bagage får jag ta med? Hur mycket kan mitt handbagage väga? De flesta flygbolag har sina egna bagageregler. Läs igenom dem innan din resa. Om ditt bagage inte följer flygbolagets regler, kan du debiteras en hög straffavgift på flygplatsen.

Hanbagage: mått

Handbagagemåttet kan skilja sig beroende på flygbolag som du reser med. Till exempel: handbagage som du får ta med ombord på flyg med Wizzair och Ryanair har nästan samma storlek, det finns bara några centimeters skillnad mellan dem. Men dessa centimeter kan göra en stor skillnad vid säkerhetskontrollen. Om ditt bagage är för stort kan en straffavgift tillkomma och du kan bes av flygplatspersonalen att checka in ditt bagage.

Ditt handbagage måste placeras i ett anpassat utrymme för handbagage, antingen under sittplatser eller i överskåp. Varje flygbolag har sina egna regler för kabinväskans mått och vikt. Glöm inte att det bagagemått som anges är inklusive alla utstående delar som handtag, hjul osv. Handbagagets maxvikt är däremot vanligtvis upp till 8 eller 10 kg.

Incheckat bagage: mått

Om du inte är nöjd med incheckade bagagets storlek kan du alltid lägga till ett ytterligare incheckat bagage till din bokning. Ditt incheckade bagage måste följa flygbolagets regler för bagagets mått och vikt. Tänk på att flygbolaget tillåter dig att ta ett begränsat antal väskor. Antal väskor som du kan checka in beror på din reseklass. Avgiften för extra bagage beror på antalet extra väskor, deras vikt, ditt flygs datum (i säsongen betalar du mer) och rutt.

Alla regler för mått och vikt av det incheckade bagaget och handbagaget i alla flygbolag kollar du på vår hemsida.

Vilken väska är bäst?

Om du planerar att köpa en väska för din kommande flygresa, ta hänsyn till följande saker. Det viktigaste är att köpa en väska som inte överskrider tillåtna mått. Hur ofta du reser spelar också en stor roll. Om du inte flyger så mycket kan du köpa en lite billigare väska. Men om du flyger ofta, till exempel några gånger i månaden, rekommenderas det att betala mer för att få en bättre produkt.

Du kan välja bland hårda, mjuka och halvhårda väskor (kolla alltid om den väska som du väljer är försedd med lås i metall och med hjul). Vilken väska är bäst? Ett bra val när det gäller handbagage är en mjuk väska, som kan lätt stoppas in i överskåpet. Resväskor och ryggsäckar kan sträckas ännu mer. Halvhårda väskor går också bra som handbagage, eftersom de säkrar dina saker lite bättre. Men å andra sidan väger sådana väskor lite mer, och varje kilogram gör ju skillnad när vi flyger med en kabinväska.

Om du letar efter en väska som du ska checka in är det bra att välja en väska av slitstarkt material. Incheckat bagage är mer utsatt för skador (arbetare på flygplatsen brukar tyvärr kasta dina väskor rakt ner på marken). Därför är det bra att köpa en hårdväska (helst av polykarbonater) med förstärkning. Om du betalar lite mer kan du köpa en väska med TSA lås eller hänglås med nyckel.

Tips och förslag i denna artikel och relaterade artiklar är endast för information och hjälp och kan inte utgöra grund för några anspråk mot eSky.se.

Innehåller den här artikeln informationen du letade efter? Ja | Nej
Jag tycker att artikeln:
Tack för att du tyckte till!