Menu

Så packar du ditt handbagage som ett proffs

Så packar du ditt handbagage som ett proffs

Packa väskor rätt inför resan

Att packa ditt handbagage smart kan hjälpa dig spara pengar. Det är särskilt viktigt när du reser med lågprisflygbolag – då kan du slippa betala extra avgifter på flygplatsen. Så packar du dina saker för att klara dig med bara handbagaget:

 • Välj en ryggsäck framför en väska – ryggsäckar är mer flexibla. Du kan alltid ta på dig fler klädesplagg för att minska ryggsäckens volym
 • Packa endast det mest nödvändiga i ditt handbagage. De flesta saker kan du köpa på plats
 • Använd tomma småflaskor (finns att köpa på sminkbutiker) och fyll dem med schampon eller krämer och andra vätskor. Glöm inte att mängden vätska du får ha i ditt handbagage är kraftigt reglerad.
 • Det finns många olika utrymmesbesparande tekniker, men den teknik som anses vara bäst är att rulla kläderna istället för att vika dem. Du kan även placera kläderna inuti skor för att spara utrymmet i bagaget.
 • Föremål som måste plockas upp ur handbagaget vid säkerhetskontrollen, t.ex. vätskor och laptop, borde du placera ovanpå andra.
 • Håll det viktigaste nära till hands – placera dina resehandlingar i en ytterficka.

 

Mått- och viktguide för handbagage

Det är viktigt att kolla vilka regler kring antal tillåtna handbagage samt dess maxvikt och maxmått som gäller. Varje enskilt flygbolag har sina egna bagageregler. Man måste även följa gällande säkerhetsregler.

 

55 x 40 x 20 cm

är ett max mått hos de flesta lågprisflygbolag

8 kg

är en max vikt hos de flesta lågprisflygbolag och traditionella flygbolag

1 stycke

är antal handbagage man oftast får ta med

 

Obs!

 • Handbagage ingår vanligtvis inte i biljetten för spädbarn. Barnförmyndare bör ta med i sitt bagage alla nödvändiga saker, inklusive spädbarnsmat. Kom ihåg att som barnförmyndare får du inte ta med ett större handbagage.
 • Vissa traditionella flygbolag tillåter de som flyger premium-, business- eller förstaklass ha med sig ombord flera och större väskor. 
 • Om ditt handbagage överskrider maxmåtten eller maxvikten kan personalen be dig checka in det.

Fråga ditt flygbolag om mer information om bagageregler.

Vad ska man packa ner i handbagaget?

Man bör alltid ha i handbagaget sina värdesaker, smycken, dokument och pengar. Ditt incheckade bagage kan skadas under flygresan och därför är det bra att ha i handbagaget alla känsliga föremål som kameror, datorer och glasföremål.

Får man ta med mat eller drycker i handbagaget?

Glöm inte att det finns begränsningar för vätskor som passagerare kan ta med ombord. Dessa regler gäller drycker, mat i flytande form, kosmetika osv. Mängden krämer, gel, aerosoler, rakskum, tandkrämer och emulsioner är strängt reglerad. Det är otillåtet att ta med ombord i ett handbagage fler än 10 behållare över max 100 ml var. Alla behållare måste placeras i en genomskinlig plastpåse som rymmer upp till en liter.  

Dessa restriktioner tillämpas inte på spädbarnsmat och läkemedel som du behöver under din flygresa.

Det finns inga restriktioner angående mat som transporteras inom EU:s gränser. Du kan ta med smörgåsar, kakor, godis, korv, frukter och grönsaker och andra livsmedel.

Får man ha med sig sin laptop ombord?

Många flygbolag, främst de traditionella, låter dig ta med ett ytterligare bagage som räknas som handbagage. Detta ytterligare bagage kan vara till exempel:

 • datorväska (med laddare och mus)
 • kamera (packad i en separat väska eller i handbagaget)
 • andra små elektriska apparater (mobiler, mp3-spelare, bärbara spelkonsoler)
 • paraply
 • kappa
 • någonting att läsa (i rimligt antal)
 • en liten dam- eller herrväska (som också kontrolleras vid säkerhetskontroll)

Obs!

De flesta lågprisflygbolag låter dig ta med endast ett handbagage. Om du inte flyger med de traditionella flygbolagen måste du rymma alla ovanstående saker i ditt handbagage.

Vad ska man inte ha i sitt handbagage?

 Du får inte ta med vassa föremål som till exempel saxar, multiverktyg eller korkskruvar osv.

Var ska man placera handbagaget?

Placera ditt handbagage i förvaringsutrymmet ovanför ditt säte.

Tips och förslag i denna artikel och relaterade artiklar är endast för information och hjälp och kan inte utgöra grund för några anspråk mot eSky.se.

Innehåller den här artikeln informationen du letade efter? Ja | Nej
Jag tycker att artikeln:
Tack för att du tyckte till!