Menu

10 saker du måste veta inför din flygresa

10 saker du måste veta inför din flygresa

1.Förbjudna föremål i ditt bagage

Explosiva och brandfarliga ämnen som gasbrännare, fyrverkeripjäser eller tändvätska är otillåtna i ditt handbagage och i ditt incheckade bagage. Denna regel gäller i alla flygbolag. 
Av säkerhetsskäl får du inte ta med ombord, alltså i ditt handbagage, föremål som kan användas som ett vapen. Till dessa föremål hör bland annat: vassa saxar, verktyg och korkskruvar. 
De mest restriktiva reglerna gäller vätskor. Det är otillåtet att ta med ombord i ett handbagage fler än 10 behållare över 100 ml var. Alla behållare måste placeras i en genomskinlig plastpåse som rymmer upp till en liter. Om det behövs kan du också ta med dig läkemedel, även de i vätskeform, men bara i en nödvändig mängd som du behöver under flygresan.

2.Att packa resväskor är en konst

Varje flygbolag har sina egna regler för mått och vikt av det incheckade bagaget och handbagaget. Det är viktigt att inte överskrida dessa gränser, eftersom ifall ditt bagage är större än de maximala tillåtna måtten måste du betala en ganska hög avgift på flygplatsen.  
De flesta flygbolag tillåter att ta med sig ombord inte bara ett handbagage, utan också en extra liten väska. Det kan vara en handväska eller en datorväska. Kom ihåg att packa alla dina väskor smart så att du har alla nödvändiga saker till hands under incheckning. 
Ditt incheckade bagage har en lång väg att gå innan du får det tillbaka. På grund av detta är det viktigt att se till att bagaget inte har några utstående delar som skärp, blixtlås eller pins. Om du fäster något till ryggsäcken, till exempel sovsäck eller liggunderlag, använd stretchfolie för att slå in allt. Då kan du bli säker att bagaget inte kommer att skadas och att alla delar sitter fast.

3.Förberedd dig inför incheckning 

Det är inte bara ditt bagage som måste genomgå en säkerhetskontroll, utan också du själv. När det är din tur ta en korg som finns vid rullande bandet och placera där allt som finns i dina fickor, ta av dig ytterkläderna, tröjan, schalen, skärpet osv. 
Dina saker ska passera igenom en röntgenmaskin och du ska gå genom en metalldetektorbåge. Personalen kan be dig att ta av dig skorna om detektorn piper. 

4.Varje land har sina egna regler 

Reglerna gällande transport av alkohol, cigaretter, mat och blommor är desamma i de flesta länder i Europeiska Unionen. Länderna utanför EU:s gränser kan däremot tillämpa egna regler. Dessa länder kan också själva bestämma om straff för transport av de förbjudna varorna eller för transport av varor i otillåtna mängder. Det lägsta straffet är förstörelse av varor. Men du kan också få mycket höga böter för transport av alkohol (till exempel i de muslimska länderna).
Reglerna kan också gälla kontant eller värdeföremål som konstverk, antikviteter, delar av fridlysta djur (till exempel elfenben).  

5.Klä dig rätt för resan med flyg

Det verkar kanske banalt, men det är viktigt att lägga särskilt vikt vid sina kläder. Ju längre resan varar, desto värre ska du känna dig i en olämplig klädsel. 
Det viktigaste är att resa bekvämt. Ta inga åtsittande kläder på dig inför en lång resa. Även om du reser under sommaren är det bra att ta med strumpor och tröja ombord. Flygplanets kabiner är alltid luftkonditionerade och därför kan du känna kyla. 
Om ditt hår är långt sätt de upp lågt så att det inte stör dig när du vilar huvudet mot stolsryggen. 

6.Mobilen alltid i flygläge

Trots att vi ofta kan höra att mobiler inte stör något av flygplanets system, förbjuder de flesta flygbolag att använda mobiler på flyg. Du kan endast använda din mobiltelefon om du sätter den i flygläge.  
Vissa flygbolag tillhandahåller sina passagerare en Wi-Fi-anslutning ombord. Men i de flesta fall måste man betala en avgift för att kunna ansluta till Wi-Fi.

7.Du får ta med egen mat ombord  

Det är inte sant att du inte kan ta med egen mat ombord. Förstås kan du bli hungrig om du inte beställer någon av de tillgängliga måltiderna på flygplanet. Det är bra att packa ner i sitt handbagage en smörgås eller något annat mellanmål såvida de inte luktar för starkt eller smular för mycket. Restriktioner gäller endast drycker. För att kringgå dessa restriktioner köp en dryck på flygplasten när du har genomgått en säkerhetskontroll. 
Barnmat är en hel annan sak. Föräldrar eller vårdnadshavare får ta med babymjölk eller annan babymat ombord. De måste visas upp separat under säkerhetskontroll. I de flesta fall måste du smaka på maten för att kunna ta den ombord. På de flesta flygplan finns det en mikrovågsugn där du kan värma upp maten. 

8.Karameller är inte bara för barn

När flygplanet startar och landar kan du få lock för öronen. Detta händer på grund av tryckändringar. Om du ytterligare har snuva kan det kännas ganska obehagligt. Men det finns några tips för att åtgärda problemet.
Försök att svälja din saliv, tugga tuggummi eller suga på en karamell. Det borde lindra dina symtom. Om du har problem med snuva använd näsdroppar en halv timme inför start och landning. 
Om din flygrädsla gör att du har problem med magen, förberedd dig rätt inför resan. Sov ut innan du kommer på flygplatsen, ät en lätt måltid och försök att hitta någonting som kan hjälpa dig att fokusera på något trevligt – det kan vara en bok, din favoritmusik eller ett korsord. 

9.Barn ska bli uttråkat

Efter en längre stund ombord kommer ditt barn att bli uttråkat, även om hen älskar att flyga. Det är bra att förbereda sig för detta i förväg. Om du inte har möjlighet att packa i ditt handbagage barnets favoritleksaker kan du ta med ett pappersblad och färgpennor. Du kan be ditt barn att rita era flygresa – flygplanet, flygplatsen, landskapet eller vyerna. 
Ni kan också leka lite. Det finns sällskapsspel och lekar som inte kräver några tillbehör, exempelvis sten, sax påse eller bokstavslek. Ni kan också hitta på roliga historier om dessa platser som ni flyger över. Ni kan även försöka gissa vem som bor därnere.

10.Du kan besöka cockpiten

Men förstås bara om piloten säger ja! Du borde inte fråga om besök inför starten – då har piloter mycket att göra. Försök att fråga en flygvärdinna eller en flygvärd senare under flygresan om det finns en chans att besöka cockpiten. Piloten ska förmodligen vissa runt dig i cockpiten om flyget inte är försenat och om personalen inte hår bråttom. 
Vissa flygbolagen har speciella lojalitetsprogram för barn. Barn kan samla poäng för varje mil och sedan kan de använda sig av dessa poäng för att besöka cockpiten. 

Tips och förslag i denna artikel och relaterade artiklar är endast för information och hjälp och kan inte utgöra grund för några anspråk mot eSky.se.

Innehåller den här artikeln informationen du letade efter? Ja | Nej
Jag tycker att artikeln:
Tack för att du tyckte till!